Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο:
https://hdl.handle.net/123456789/1225
Τύπος: | Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό |
Τίτλος: | Consumption of enriched yogurt with PAF inhibitors from olive pomace affects the major enzymes of PAF metabolism: a randomized, double blind, three arm trial |
Συγγραφέας: | [EL] Ντετοπούλου, Μαρία[EN] Detopoulou, Maria [EL] Ντζουβάνη, Αγαθή[EN] Ntzouvani, Agathi [EL] Πετσίνη, Φιλιώ[EN] Petsini, Filio [EL] Γαβριήλ, Λαμπρινή[EN] Gavriil, Lamprini [EL] Φραγκοπούλου, Ελισσάβετ[EN] Fragopoulou, Elizabeth [EL] Αντωνοπούλου, Σμαραγδή[EN] Antonopoulou, Smaragdi |
Ημερομηνία: | 28/05/2021 |
Περίληψη: | Platelet-activating factor (PAF), a proinflammatory lipid mediator, plays a crucial role in the formation of the atherosclerotic plaque. Therefore, the inhibition of endothelium inflammation by nutraceuticals, such as PAF inhibitors, is a promising alternative for preventing cardiovascular diseases. The aim of the present study was to evaluate the impact of a new functional yogurt enriched with PAF inhibitors of natural origin from olive oil by-products on PAF metabolism. Ninety-two apparently healthy, but mainly overweight volunteers (35–65 years) were randomly allocated into three groups by block-randomization. The activities of PAF’s biosynthetic and catabolic enzymes were measured, specifically two isoforms of acetyl-CoA:lyso-PAF acetyltransferase (LPCATs), cytidine 5′-diphospho-choline:1-alkyl-2-acetyl-sn-glycerol cholinephosphotransferase (PAF-CPT) and two isoforms of platelet activating factor acetylhydrolase in leucocytes (PAF-AH) and plasma (lipoprotein associated phospholipase-A2, LpPLA2). The intake of the enriched yogurt resulted in reduced PAF-CPT and LpPLA2 activities. No difference was observed in the activities of the two isoforms of lyso PAF-AT. In conclusion, intake of yogurt enriched in PAF inhibitors could favorably modulate PAF biosynthetic and catabolic pathways. |
Γλώσσα: | Αγγλικά |
Σελίδες: | 13 |
DOI: | 10.3390/biom11060801 |
EISSN: | 2218-273X |
Θεματική κατηγορία: | [EL] Επιστήμες υγείας, γενικά[EN] Health sciences, general |
Λέξεις-κλειδιά: | platelet-activating factor (PAF); PAF inhibitors; PAF enzymes; yogurt; olive pomace |
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: | © 2021 by the authors. Licensee MDPI, Basel, Switzerland. |
Όροι και προϋποθέσεις δικαιωμάτων: | This article is an open access article distributed under the terms and conditions of the Creative Commons Attribution (CC BY) license (https:// creativecommons.org/licenses/by/ 4.0/). |
Ηλεκτρονική διεύθυνση του τεκμηρίου στον εκδότη: | https://www.mdpi.com/2218-273X/11/6/801 |
Ηλεκτρονική διεύθυνση περιοδικού: | https://www.mdpi.com/journal/biomolecules |
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: | Biomolecules |
Τεύχος: | 6 |
Τόμος: | 11 |
Σελίδες τεκμηρίου (στην πηγή): | Article no 801 |
Σημειώσεις: | This research is cofinanced by Greece and the European Union through the Operational Programme “Human Resources Development, Education and Lifelong Learning 2014–2020” in the context of the project entitled “Platelet-Activating Factor metabolism in apparently healthy volunteers after consumption of a food enriched with natural origin PAF inhibitors”, MIS 5049017. |
Εμφανίζεται στις συλλογές: | Ερευνητικές ομάδες |
Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο | Περιγραφή | Σελίδες | Μέγεθος | Μορφότυπος | Έκδοση | Άδεια | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
biomolecules-11-00801-v2_PAF enzymes_yogurt.pdf | 245.74 kB | Adobe PDF | - | Δείτε/ανοίξτε |