Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο:
https://hdl.handle.net/123456789/1366
Τύπος: | Διδακτορική διατριβή |
Τίτλος: | Διατροφική παρέμβαση με καινοτόμο προϊόν εδώδιμων μανιταριών σε εθελοντές με Μεταβολικό Σύνδρομο |
Συγγραφέας: | [EL] Κλεφτάκη, Σταματία-Αγγελική[EN] Kleftaki, Stamatia-Angeliki |
Επιβλέπων διατριβής: | [EL] Καλιώρα, Ανδριάνα[EN] Kaliora, Andriana |
Συμβουλευτική επιτροπή: | [EL] Ζερβάκης, Γεώργιος[EN] Zervakis, Georgios [EL] Κόκκινος, Αλέξανδρος[EN] Kokkinos, Alexandros |
Μέλος εξεταστικής επιτροπής: | [EL] Καλογερόπουλος, Νικόλαος[EN] Kalogeropoulos, Nick [EL] Τσίγκος, Κωνσταντίνος[EN] Tsigos, Constantine [EL] Κωσταρέλλη, Βασιλική[EN] Costarelli, Vassiliki [EL] Ζουμπουλάκης, Παναγιώτης[EN] Zoumpoulakis, Panagiotis |
Ημερομηνία: | 29/09/2023 |
Περίληψη: | Το μεταβολικό σύνδρομο αποτελεί ένα σύνολο διαταραχών που περιλαμβάνει την κεντρική παχυσαρκία, τη δυσλιπιδαιμία, την αυξημένη γλυκόζη νηστείας και την υπέρταση. Οι μεταβολικές αυτές διαταραχές έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου ΙΙ και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Στη βιβλιογραφία, πλήθος μελετών καταδεικνύει σειρά τροφίμων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη ή/και αντιμετώπιση αυτών των νοσημάτων. Στην παρούσα διατριβή, σχεδιάστηκε μία διατροφική παρέμβαση με διασταυρούμενο σχεδιασμό σε ενήλικές εθελοντές με μεταβολικές διαταραχές για την αξιολόγηση των μανιταριών Pleurotus eryngii στη ρύθμιση επιπέδων γλυκόζης, ινσουλίνης και ορμονών όρεξης μεταγευματικά. Οι εθελοντές κατανάλωσαν σε διαφορετικές ημέρες πρωινά γεύματα (γεύμα με μανιτάρια ή γεύμα παρόμοιας σύστασης σε μακροθρεπτικά συστατικά χωρίς μανιτάρια) στο τέλος των οποίων λαμβάνονταν δείγματα αίματος ανά χρονικά διαστήματα έως τα 180 λεπτά. Βρέθηκε ότι το P. eryngii στο πρωϊνό γεύμα ρύθμιζε τη μεταγευματική γλυκόζη, την ινσουλίνη, την όρεξη και τα επίπεδα γκρελίνης μεταγευματικά. Έπειτα, σχεδιάστηκε μια διατροφική παρέμβαση 3 μηνών με σνακ μανιταριών P. Eryngii πλούσιου σε βιταμίνη D2. Επιλέχθηκαν ενήλικες με δείκτη μάζας σώματος >25kg/m2 και μεταβολικές διαταραχές οι οποίοι τυχαιοποιήθηκαν σε δύο ομάδες (ημερήσια κατανάλωση σνακ μανιταριού / ελεύθερη κατανάλωση). Ο σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης ήταν η διερεύνηση της ευεργετικής δράσης του καινοτόμου «σνακ μανιταριών» στη ρύθμιση των παραγόντων καρδιομεταβολικού κινδύνου. Βρέθηκε ότι η συστηματική κατανάλωση του σνακ καθημερινά για τρεις μήνες μπορούσε να ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης, το σωματικό βάρος, και τη λιπώδη μάζα. Επιπλέον, τα επίπεδα της 25(OH)D2 ήταν σημαντικά αυξημένα και οι δείκτες LDL, SGOT, IL-6 και ox-LDL σημαντικά μειωμένοι μετά από την παρέμβαση με το σνακ σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Τέλος, η ποιότητα ζωής των εθελοντών που κατανάλωναν το σνακ φάνηκε να έχει αυξηθεί στο τέλος της μελέτης. Metabolic syndrome is a cluster of disorders, including central obesity, dyslipidemia, elevated fasting glucose and hypertension. These metabolic disorders have been linked to an increased risk of developing Type II Diabetes Mellitus and cardiovascular diseases. There are several studies that show how specific foods can be used for prevention and/or treatment of these diseases. An interventional study with a cross-over design was initially designed in 19 patients with metabolic disorders. We wanted to investigate the effect of a mushroom snack on postprandial regulation of glucose, insulin and appetite hormones. The volunteers consumed two different breakfast meals (mushroom meal and meal with cherry tomatoes) two different days and blood samples were taken for 180 minutes. Pleurotus eryngii was found to affect postprandial glucose, insulin, appetite and ghrelin levels. Α second nutritional intervention with mushroom snacks was designed for a period of 3 months. In total, 100 subjects, aged 18-76 years with a body mass index >25kg/m2 with metabolic disorders were selected and randomized into two groups (daily snack-mushroom/ free consumption of snack). The purpose of this study was to investigate the beneficial effect of a "mushroom snack" in the regulation of cardiometabolic risk factors. The snack was found to regulate glucose levels and reduce body weight, body fat, waist and hip circumference. In addition, 25(OH)D2 increased statistically significantly in the intervention group, LDL and SGOT were lower, IL-6 and ox-LDL decreased, and overall physical health was increased. |
Γλώσσα: | Ελληνικά |
Τόπος δημοσίευσης: | Αθήνα, Ελλάδα |
Σελίδες: | 185 |
Θεματική κατηγορία: | [EL] Διατροφή και Διαιτολογία[EN] Nutrition and Dietetics |
Λέξεις-κλειδιά: | μεταβολικό σύνδρομο; διαταραχές; παχυσαρκία; Pl.eryngii; φλεγμονή D; metabolic syndrome; disorders; obesity; inflammation |
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: | © 2023 Σταματία Αγγελική Κλεφτάκη |
Σημειώσεις: | Η εργασία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου:Τ1ΕΔΚ-: 02560) Η υλοποίηση της διδακτορικής διατριβής συγχρηματοδοτήθηκε από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», 2014-2020, στο πλαίσιο της Πράξης «Ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της υλοποίησης διδακτορικής έρευνας Υποδράση 2: Πρόγραμμα χορήγησης υποτροφιών ΙΚΥ σε υποψηφίους διδάκτορες των ΑΕΙ της Ελλάδας. |
Εμφανίζεται στις συλλογές: | Υποψήφιοι διδάκτορες |
Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο | Περιγραφή | Σελίδες | Μέγεθος | Μορφότυπος | Έκδοση | Άδεια | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Διδακτορική διατριβή_Σταματία Αγγελική Κλεφτάκη.pdf | 4.31 MB | Adobe PDF | - | Δείτε/ανοίξτε |