Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/123456789/1564
Τύπος: Κείμενο εργασίας
Τίτλος: Καταπολεμώντας τα πολυανθεκτικά παθογόνα μικρόβια: ανάπτυξη αποτελεσματικών, μη τοξικών αντιβακτηριδιακών ενώσεων συναρμογής του αργύρου μέσω σχεδιασμού κατάλληλων διδοντικών υποκαταστατών με βάση τα πυραζολινικά ανάλογα κουρκουμινοειδών.
Συγγραφέας: [EL] Ματιάδης, Δημήτριος[EN] Matiadis, Dimitriossemantics logo
Ημερομηνία: 19/12/2021
Περίληψη: Με την ευρεία εξάπλωση της μικροβιακής αντοχής, οι περισσότερες πηγές για νέες δραστικές ενώσεις, έχουν διερευνηθεί εξαντλητικά για νέες κατηγορίες αντιβιοτικών. Εν τω μεταξύ, τα σύμπλοκα μετάλλων, έχουν χρησιμοποιηθεί ελάχιστα για την ανάπτυξη νέων παραγόντων κατά των μικροβίων και των μυκητών. Ωστόσο, στο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, είναι πολύ σημαντικό να μελετηθούν, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ιδιότητές τους, όπως οι διαφορετικοί τρόποι δράσης, οι τρισδιάστατες γεωμετρίες που καταλαμβάνουν και η δυνατότητα για δράση σε περισσότερους του ενός στόχους, προλαμβάνοντας τη μικροβιακή αντοχή. Ειδικότερα, τα σύμπλοκα αργύρου έχουν αποδειχθεί εδώ και δεκαετίες ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά σε μικροβιακές μολύνσεις. Αντικείμενο της παρούσας έρευνας αποτελεί ο στρατηγικός σχεδιασμός ενώσεων με εν δυνάμει αντιβιοτική δράση, η σύνθεσή τους, η εμπεριστατωμένη μελέτη της δομής τους και η μελέτη της αντιβιοτικής δράσης και άλλως ιδιοτήτων που σχετίζονται με την ικανότητά τους να αποτελέσουν ενώσεις οδηγούς για την ανάπτυξη νέων αντιβακτηριδιακών και αντιμυκητιασικών φαρμάκων. Οι ενώσεις που μελετήθηκαν ήταν τα σύμπλοκα αργύρου με διδοντικούς υποκαταστάτες πυραζολίνης τύπου αζώτου-αζώτου και οξυγόνου-οξυγόνου. Οι πυραζολίνες επιλέχθηκαν όχι τόσο για τη δραστικότητά τους ως αντιμικροβιακοί παράγοντες, όσο για τη δυνατότητά τους να ρυθμίζονται τα μόριά τους ως προς αρκετές ιδιότητες και κυρίως ως προς τη δυνατότητα να προσδένονται περισσότερο ή λιγότερο ισχυρά με τα μέταλλα και με τον άργυρο εν προκειμένω. Σύμπλοκα αυτού του τύπου παρασκευάστηκαν και αξιολογήθηκαν αρχικά ως προς την αναστολή ανάπτυξης 5 κύριων «ESKAPE» παθογόνων μικροοργανισμών (E. Coli, S. aureus (MRSA), K. Pneumoniae, A. Baumannii and P. Aeruginosa) και δύο μυκητών (C. Neoformans και C. Albicans). Όλα έδειξαν υψηλή έως πολύ ψηλή δραστικότητα έναντι αρκετών στελεχών, συνοδευόμενα από χαμηλή τοξικότητα έναντι υγιών κυττάρων και χαμηλή αιμολυτική δράση. Σε κάθε περίπτωση, οι ενώσεις μελετήθηκαν ως προς τη δομή τους, τη σύνθεσή τους και τις επιπλέον βιολογικές τους δράσεις. Εκτενής μελέτη με περισσότερες δομές ανάλογες, ή με σημαντικές τροποποιήσεις ή άλλα μέταλλα, όπως ο χαλκός, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον.
Γλώσσα: Ελληνικά
Τόπος δημοσίευσης: Αθήνα, Ελλάδα
Σελίδες: 48
Θεματική κατηγορία: [EL] Χημεία, διεπιστημονική προσέγγιση[EN] Chemistry, interdisciplinarysemantics logo
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: © Ματιάδης, Δημήτριος
Σημειώσεις: Μεταδιδακτορική έρευνα – Τελική έκθεση πεπραγμένων (15/11/2019-15/11/2021)
Η παρούσα έρευνα συγχρηματοδοτήθηκε από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», στο πλαίσιο της Πράξης «Ενίσχυση Μεταδιδακτόρων ερευνητών/ερευνητριών - Β΄ Κύκλος» (MIS-5033021), που υλοποιεί το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).
Εμφανίζεται στις συλλογές:Μεταδιδακτορικοί ερευνητές

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
Εκθεση Μεταδιδακτορικης Ερευνας.pdf48 σελίδες2.59 MBAdobe PDFΆλληccbyΔείτε/ανοίξτε