Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο:
https://hdl.handle.net/123456789/675
Τύπος: | Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό |
Τίτλος: | The strong antioxidant sheep/goat whey protein protects against mTOR overactivation in rats: a mode of action mimicking fasting |
Συγγραφέας: | [EL] Κερασιώτη, Ευθαλία[EN] Kerasioti, Efthalia [EL] Βεσκούκης, Αριστείδης[EN] Veskoukis, Aristidis [EL] Βιργιλίου, Χριστίνα[EN] Virgiliou, Christina [EL] Θεοδωρίδης, Γεώργιος[EN] Theodoridis, Georgios [EL] Ταϊτζόγλου, Ιωάννης[EN] Taitzoglou, Ioannis [EL] Κουρέτας, Δημήτριος[EN] Kouretas, Dimitrios |
Ημερομηνία: | 23/03/2019 |
Περίληψη: | Whey protein, a by-product of the cheese industry, can be putatively used as a functional food due to its beneficial health properties. The main objective of the present study was to assess in vivo the effect of a sheep/goat whey protein on the plasma amino acid profile and mammalian target of rapamycin (mTOR), a regulator of skeletal myogenesis. A control group was fed with a standard commercial diet while the experimental group received a standard commercial diet plus sheep/goat whey protein for 28 days. Liquid chromatography-tandem mass spectrometry (LC-MS/MS) was conducted to determine plasma amino acid levels while the expression of p70-S6 Kinase 1 (p70-S6K1) in liver and quadriceps muscles was quantified and used as a biomarker of mTOR activity. The results obtained showed a decrease in the levels of essential and branched-chain amino acids (BCAAs) in the experimental group. Furthermore, p70-S6K1 expression was decreased in the liver of rats consumed whey protein. In conclusion, the reduction of amino acid levels and the concomitant inactivation of mTOR imply that whey could potentially act protectively against disorders induced by mTOR overactivation. Intriguingly, this mode of action mimics fasting, an approach with established advantageous health effects |
Γλώσσα: | Αγγλικά |
Σελίδες: | 15 |
DOI: | 10.3390/antiox8030071 |
EISSN: | 2076-3921 |
Θεματική κατηγορία: | [EL] Διατροφή και Διαιτολογία[EN] Nutrition and Dietetics |
Λέξεις-κλειδιά: | sheep/goat whey protein; amino acids; mTOR; disease; fasting |
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: | © 2019 by the authors. Licensee MDPI |
Όροι και προϋποθέσεις δικαιωμάτων: | This article is an open access article distributed under the terms and conditions of the Creative Commons Attribution (CC BY) license (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). |
Διατίθεται ανοιχτά στην τοποθεσία: | https://www.mdpi.com/2076-3921/8/3/71 |
Ηλεκτρονική διεύθυνση του τεκμηρίου στον εκδότη: | https://www.mdpi.com/2076-3921/8/3/71 |
Ηλεκτρονική διεύθυνση περιοδικού: | https://www.mdpi.com/journal/antioxidants |
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: | Antioxidants |
Τεύχος: | 3 |
Τόμος: | 8 |
Σελίδες τεκμηρίου (στην πηγή): | Article no 71 |
Σημειώσεις: | The present study was supported by the State Scholarships Foundation (IKY) and funded by the action “Enhancement of post-doctoral researchers” from the resources of the European Program “Development of Human resources, Education and Life-Long Learning” co-funded by the European Social Fund with Funding number 5001552 |
Εμφανίζεται στις συλλογές: | Μεταδιδακτορικοί ερευνητές |
Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο | Περιγραφή | Σελίδες | Μέγεθος | Μορφότυπος | Έκδοση | Άδεια | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
antiox8030071 (1).pdf | 2.1 MB | Adobe PDF | - | Δείτε/ανοίξτε |