Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο:
https://hdl.handle.net/123456789/817
Τύπος: | Ανακοίνωση σε συνέδριο |
Τίτλος: | Profile of anthocyanins and antioxidant activity of five Greek red grapes varieties |
Συγγραφέας: | [EL] Κυραλέου, Μαρία[EN] Kyraleou, Maria [EL] Καλλίθρακα, Σταματίνα[EN] Kallithraka, Stamatina [EL] Κουνδουράς, Στέφανος[EN] Koundouras, Stefanos [EL] Κοτσερίδης, Γεώργιος[EN] Kotseridis, Yorgos [EL] Γκανίδη, Ευγενία[EN] Gkanidi, Eugenia |
Ημερομηνία: | Νοε-2018 |
Περίληψη: | Anthocyanins are responsible for important quality attributes of red grapes and wines, such as colour intensity and stability. The profile of anthocyanins has been extensively used in previous studies to classify grape cultivars and wine authenticity. In this study the profile of anthocyanins of 45 grape samples from five Greek Vitis vinifera varieties, namely 'Mavrotragano', 'Mandilaria', 'Kotsifali', 'Agiorgitiko' and 'Xinomavro' were analyzed by HPLC. The profile was based on the quantification of the following compounds: delphinidin-3-O-glucoside (Dlp), cyanidin-3- O-glucoside (Cy), petunidin-3-O-glucoside (Pt), peonidin-3- O-glucoside (Pn) and malvidin-3-O-glucoside (Mlv), delphinidin-3-O-acetylglucoside (DlpAc), cyanidin- 3-O-acetylglucoside (CyAc), petunidin-3-O-acetylglucoside (PtAc), peonidin-3-O-acetylglucoside (PnAc), malvidin-3-O-acetyl glucoside (MlvAc), delphinidin-3-(6-O-p-coumaroyl) glucoside (DlpCoum), cyanidin-3-(6-O-p-coumaroyl) glucoside (CyCoum), petunidin-3-(6-O-p-coumaroyl) glucoside (PtCoum), peonidin-3- (6-O-p-coumaroyl) glucoside (PnCoum) and malvidin-3-(6-O-pcoumaroyl) glucoside (MlvCoum). According to the results DlpAC, CyAc and PnCoum were not detected in the samples. The predominant anthocyanin in four out of the five varieties was Mlv, with the exception of 'Kotsifali' in which Pn was the major anthocyanin detected. Moreover, 'Kotsifali' was characterized by the absence of acetylated anthocyanins and the lower levels of coumaroylated anthocyanins of skin extracts, compared to the other varieties. Total anthocyanin concentration varied from 313 to 720 mg kg-1 fresh berry weight, with the higher content determined for 'Mandilaria' and the lower for 'Xinomavro'. Antioxidant capacity of the anthocyanins was also determined, by the 2,2'-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) radical scavenging method, in skin extracts. Varieties with higher concentrations of total anthocyanins (Mandilaria and Mavrotragano) also demonstrated significantly higher values of antioxidant capacity. |
Γλώσσα: | Αγγλικά |
Τόπος δημοσίευσης: | Punta del Este, Uruguay |
Σελίδες: | 2 |
ISBN: | 979-109-179-9911 |
Θεματική κατηγορία: | [EL] Άλλες Γεωπονικές Επιστήμες[EN] Other Agricultural Sciences |
Λέξεις-κλειδιά: | grapes; Anthocyanins; Antioxidant activity; Greek varieties |
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: | © by the author(s) |
Διατίθεται ανοιχτά στην τοποθεσία: | https://www.oiv.int/public/medias/6389/book-of-abstracts.pdf |
Ηλεκτρονική διεύθυνση του τεκμηρίου στον εκδότη: | http://www.oiv.int/en/the-international-organisation-of-vine-and-wine/oiv-congress |
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: | 41st World Congress of Vine and Wine Book of Abstracts |
Σελίδες τεκμηρίου (στην πηγή): | 472-473 |
Όνομα εκδήλωσης: | 41st World Congress of Vine and Wine |
Τοποθεσία εκδήλωσης: | Punta del Este, Uruguay |
Ημ/νία έναρξης εκδήλωσης: | 19/11/2018 |
Ημ/νία λήξης εκδήλωσης: | 23/11/2018 |
Σημειώσεις: | First Author (M. Kyraleou) is supported by the State Scholarship Foundation (IKY) of Greece |
Εμφανίζεται στις συλλογές: | Μεταδιδακτορικοί ερευνητές |
Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο | Περιγραφή | Σελίδες | Μέγεθος | Μορφότυπος | Έκδοση | Άδεια | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kyraleou_41stOIV2018.pdf | Conference | 1.08 MB | Adobe PDF | Δημοσιευμένη/του Εκδότη | Δείτε/ανοίξτε |