Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/123456789/1115
Τύπος: Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό
Τίτλος: Comparative study between dietary nanoelemental, inorganic, and organic selenium in broiler chickens: effects on meat fatty acid composition and oxidative stability
Συγγραφέας: [EL] Γιαμούρη, Ελισάβετ[EN] Giamouri, Elisavetsemantics logo
[EL] Φορτάτος, Ευστάθιος[EN] Fortatos, Efstathiossemantics logo
[EL] Παππάς, Αθανάσιος[EN] Pappas, Athanasiossemantics logo
[EL] Παπαδομιχελάκης, Γεώργιος[EN] Papadomichelakis, Georgiossemantics logo
Ημερομηνία: 19/06/2023
Περίληψη: The present study investigated the impact of dietary supplementation with nano-elemental, inorganic, and organic selenium (Se) on the Se content, fatty acid (FA) composition, and oxidative stability of meat in 150 one-day-old broiler chickens. The broiler chickens were allotted into three groups: control (C), SS+SY, and SeNP. The C group received a control diet without any added Se, while the SS+SY and SeNP groups were fed diets containing 0.4 mg Se/kg from a combination of sodium selenite and selenium yeast (SS+SY at a 1:1 ratio) or elemental Se nanoparticles (SeNP), respectively. Breast meat samples were collected from 10 broiler chickens per diet group (2 per replicate) at 42 days of age for the analysis of Se content, FA composition, and oxidative stability. The findings of the study revealed that the Se levels in the breast tissue significantly increased (p < 0.05) and the concentrations of malondialdehyde (MDA), a marker of oxidative stress, decreased (p < 0.05) with the inclusion of SS+SY and SeNP in the diet. Furthermore, the levels of 22:6n − 3 (docosahexaenoic acid) and total n − 3 FA significantly increased (p < 0.05) in the breast meat of broiler chickens supplemented with SeNP compared to the C and SS+SY groups. In conclusion, both dietary supplementation with SeNP and SS+SY had a positive impact on the Se content and oxidative stability of the breast meat. However, SeNP supplementation resulted in a more desirable modification of the FA composition. These findings suggest that SeNP may offer a sustainable alternative to traditional forms of Se supplementation
Γλώσσα: Αγγλικά
Σελίδες: 13
DOI: 10.3390/su15129762
EISSN: 2071-1050
Θεματική κατηγορία: [EL] Επιστήμη ζωικής παραγωγής[EN] Dairy and Animal Sciencesemantics logo
Λέξεις-κλειδιά: breastbroiler chickensfatty acidsoxidative stabilityselenium nanoparticlessodium seleniteselenium yeast
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: © 2023 by the authors. Licensee MDPI, Basel, Switzerland.
Όροι και προϋποθέσεις δικαιωμάτων: This article is an open access article distributed under the terms and conditions of the Creative Commons Attribution (CC BY) license (https:// creativecommons.org/licenses/by/ 4.0/).
Ηλεκτρονική διεύθυνση του τεκμηρίου στον εκδότη: https://www.mdpi.com/2071-1050/15/12/9762
Ηλεκτρονική διεύθυνση περιοδικού: https://www.mdpi.com/journal/sustainability
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: Sustainability
Τεύχος: 12
Τόμος: 15
Σελίδες τεκμηρίου (στην πηγή): Article no 9762
Σημειώσεις: : Greece and the European Union (European Social Fund) co-financed this Research Project through the Operational Program «Human Resources Development, Education and Lifelong Learning 2014–2020» (Funding number: MIS 5048474)
Εμφανίζεται στις συλλογές:Ερευνητικές ομάδες

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
12.56-BROILERS Dietary SeNP and meat FA.pdf13 σελίδες σελίδες744.79 kBAdobe PDFΔημοσιευμένη/του ΕκδότηccbyΔείτε/ανοίξτε