Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/123456789/1213
Τύπος: Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό
Τίτλος: Patterns of soil arthropod community in different zones of olive cultivation in Crete, Greece
Εναλλακτικός τίτλος: Πρότυπα βιοκοινοτήτων εδαφόβιων αρθροπόδων σε διαφορετικές ζώνες καλλιέργειας της ελιάς στην Κρήτη, Ελλάδα
Συγγραφέας: [EL] Γκισάκης, Βασίλειος[EN] Gkisakis, Vasileiossemantics logo
[EL] Γεωργοπούλου, Ελισάβετ[EN] Georgopoulou, Elisavetsemantics logo
[EL] Καμπουράκης, Εμμανουήλ[EN] Kabourakis, Emmanouilsemantics logo
Ημερομηνία: 23/04/ 21
Περίληψη: Olive production is a major agricultural activity for the Mediterranean basin. However, the knowledge on biodiversity patterns in olive agroecosystems is not sufficient known for important taxa like soil arthropods, in order to support sustainable farming approaches. In the present study, we hypothesised that different zones of olive cultivation, namely hills and plains, would be discriminated with regards to their effect on ground-dwelling arthropods, confirming previous research contacted in the same area of interest (Crete, Greece) but expanded in terms of production periods, study sites and by focusing on important taxa, like Coleoptera. The comparisons in terms of arthropod total abundance, richness and diversity, delivered statistically significant differences between orchards in hills and plains; arthropod diversity appeared to be seasonally higher in hills, although total abundance and richness were similar for both zones. Abundance of specific taxa were significantly different for three taxa in autumn, as well as for another four coleopteran families, while in spring difference appeared for six taxa, and six coleopteran families. The results were comparable with the previous study conducted in the area, indicating the discriminatory effect of the cultivation zones when arthropod biodiversity is considered. Further research would be required to confirm the interaction and the subsequent importance of agroecological attributes, like landscape, expecting to provide a biodiversity-based framework for olive farming.
Γλώσσα: Αγγλικά
Σελίδες: 8
DOI: 10.26855/ijfsa.2021.06.005
ISSN: 2578-3467
Θεματική κατηγορία: [EL] Άλλες Γεωπονικές επιστήμες[EN] Other agricultural sciencessemantics logo
[EL] Διατήρηση της βιοποικιλότητας[EN] Biodiversity Conservationsemantics logo
Λέξεις-κλειδιά: agroecologybiodiversityolive orchardsFarmingAgrobiodiversity
Ηλεκτρονική διεύθυνση του τεκμηρίου στον εκδότη: https://wap.hillpublisher.com/ArticleDetails.aspx?cid=563
Ηλεκτρονική διεύθυνση περιοδικού: https://www.hillpublisher.com/journals/jsfa/
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: International Journal of Food Science and Agriculture
Τεύχος: 2
Τόμος: 5
Σελίδες τεκμηρίου (στην πηγή): 233-240
Σημειώσεις: This research is co-financed by Greece and the European Union (European Social Fund-ESF) through the Operational Programme «Human Resources Development, Education and Lifelong Learning 2014-2020» in the context of the project “Impact of different management systems and spatial factors on the biodiversity of olive agroecosystems” (MIS 5048171).
Εμφανίζεται στις συλλογές:Ερευνητικές ομάδες

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
Gkisakis_Etal_2021_patterns_Soil_arthropods_Crete_olives.pdfΕπιστημονικό άρθρο8 σελίδες σελίδες261.14 kBAdobe PDFΆλληccbyΔείτε/ανοίξτε