Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/123456789/1225
Τύπος: Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό
Τίτλος: Consumption of enriched yogurt with PAF inhibitors from olive pomace affects the major enzymes of PAF metabolism: a randomized, double blind, three arm trial
Συγγραφέας: [EL] Ντετοπούλου, Μαρία[EN] Detopoulou, Mariasemantics logo
[EL] Ντζουβάνη, Αγαθή[EN] Ntzouvani, Agathisemantics logo
[EL] Πετσίνη, Φιλιώ[EN] Petsini, Filiosemantics logo
[EL] Γαβριήλ, Λαμπρινή[EN] Gavriil, Lamprinisemantics logo
[EL] Φραγκοπούλου, Ελισσάβετ[EN] Fragopoulou, Elizabethsemantics logo
[EL] Αντωνοπούλου, Σμαραγδή[EN] Antonopoulou, Smaragdisemantics logo
Ημερομηνία: 28/05/2021
Περίληψη: Platelet-activating factor (PAF), a proinflammatory lipid mediator, plays a crucial role in the formation of the atherosclerotic plaque. Therefore, the inhibition of endothelium inflammation by nutraceuticals, such as PAF inhibitors, is a promising alternative for preventing cardiovascular diseases. The aim of the present study was to evaluate the impact of a new functional yogurt enriched with PAF inhibitors of natural origin from olive oil by-products on PAF metabolism. Ninety-two apparently healthy, but mainly overweight volunteers (35–65 years) were randomly allocated into three groups by block-randomization. The activities of PAF’s biosynthetic and catabolic enzymes were measured, specifically two isoforms of acetyl-CoA:lyso-PAF acetyltransferase (LPCATs), cytidine 5′-diphospho-choline:1-alkyl-2-acetyl-sn-glycerol cholinephosphotransferase (PAF-CPT) and two isoforms of platelet activating factor acetylhydrolase in leucocytes (PAF-AH) and plasma (lipoprotein associated phospholipase-A2, LpPLA2). The intake of the enriched yogurt resulted in reduced PAF-CPT and LpPLA2 activities. No difference was observed in the activities of the two isoforms of lyso PAF-AT. In conclusion, intake of yogurt enriched in PAF inhibitors could favorably modulate PAF biosynthetic and catabolic pathways.
Γλώσσα: Αγγλικά
Σελίδες: 13
DOI: 10.3390/biom11060801
EISSN: 2218-273X
Θεματική κατηγορία: [EL] Επιστήμες υγείας, γενικά[EN] Health sciences, generalsemantics logo
Λέξεις-κλειδιά: platelet-activating factor (PAF)PAF inhibitorsPAF enzymesyogurtolive pomace
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: © 2021 by the authors. Licensee MDPI, Basel, Switzerland.
Όροι και προϋποθέσεις δικαιωμάτων: This article is an open access article distributed under the terms and conditions of the Creative Commons Attribution (CC BY) license (https:// creativecommons.org/licenses/by/ 4.0/).
Ηλεκτρονική διεύθυνση του τεκμηρίου στον εκδότη: https://www.mdpi.com/2218-273X/11/6/801
Ηλεκτρονική διεύθυνση περιοδικού: https://www.mdpi.com/journal/biomolecules
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: Biomolecules
Τεύχος: 6
Τόμος: 11
Σελίδες τεκμηρίου (στην πηγή): Article no 801
Σημειώσεις: This research is cofinanced by Greece and the European Union through the Operational Programme “Human Resources Development, Education and Lifelong Learning 2014–2020” in the context of the project entitled “Platelet-Activating Factor metabolism in apparently healthy volunteers after consumption of a food enriched with natural origin PAF inhibitors”, MIS 5049017.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Ερευνητικές ομάδες

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
biomolecules-11-00801-v2_PAF enzymes_yogurt.pdf245.74 kBAdobe PDF-ccbyΔείτε/ανοίξτε