Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/123456789/1226
Τύπος: Αναρτημένη ανακοίνωση (poster)
Τίτλος: Activities of platelet-activating factor (PAF) enzymes after daily consumption for two months of a yogurt enriched with natural origin PAF inhibitors
Μέλος ερευνητικής ομάδας: [EL] Ντετοπούλου, Μαρία[EN] Detopoulou, Mariasemantics logo
[EL] Ντζουβάνη, Αγαθή[EN] Ntzouvani, Agathisemantics logo
Επικεφαλής ερευνητικής ομάδας: [EL] Αντωνοπούλου, Σμαραγδή[EN] Antonopoulou, Smaragdisemantics logo
Συντελεστής: [EL] Φραγκοπούλου, Ελισσάβετ[EN] Fragopoulou, Elizabethsemantics logo
[EL] Πετσίνη, Φιλιώ[EN] Petsini, Filiosemantics logo
[EL] Γαβριήλ, Λαμπρινή[EN] Gavriil, Lamprinisemantics logo
[EL] Νομικός, Γεώργιος[EN] Nomikos, Tzortzissemantics logo
Ημερομηνία: 03/09/2021
Περίληψη: Background and Aims: Platelet-activating factor (PAF), a pro-inflammatory lipid mediator, plays a crucial role in the formation of the atherosclerotic plaque. Therefore, the inhibition of endothelium inflammation by nutraceuticals, such as PAF inhibitors, is a promising alternative for preventing cardiovascular diseases. The aim of the present study is to evaluate the impact of a new functional yogurt enriched with natural origin PAF inhibitors from olive oil by-products on PAF metabolism. Methods: Ninety-two apparently healthy volunteers (35-65 years) were randomly allocated into three groups by block-randomization. The volunteers in Group A (n=30) did not consume any yogurt, whereas participants in Groups B (n=28) and C (n=30) consumed one yogurt, every day, either plain or enriched. Biological amples were collected before the intervention, 4 and 8 weeks after the intervention. The activity of PAF's biosynthetic and catabolic enzymes were measured, specifically two isoforms of acetyl-CoA:lyso-PAF acetyltransferase (LPCATs), cytidine 5’ diphospho-choline:1-alkyl-2-acetyl-sn-glycerol cholinephosphotransferase (PAF-CDP) and platelet-activating factore acetylhydrolase (PAF-AH) in leucocytes and lipoprotein associated phospholipase-A2 (LpPLA2) in plasma. Results: No differences were observed regarding, lipid and glycemic parameters measured among the three trials. A significant time effect was observed on PAF-AH, while a trial effect was observed concerning the acetyltransferase activity in the presence of Ca2+ (p=0.022). Conclusions: In conclusion, consumption of a yogurt enriched with PAF inhibitors may exert favorable anti-inflammatory properties by modulating PAF metabolism. This research is co-financed by Greece and the European Union through the Operational Programme «Human Resources Development, Education and Lifelong Learning 2014-2020» in the context of the project MIS 5049017.
Γλώσσα: Αγγλικά
Σελίδες: 1
DOI: 10.1016/j.atherosclerosis.2021.06.761
ISSN: 0021-9150
Θεματική κατηγορία: [EL] Επιστήμες υγείας, γενικά[EN] Health sciences, generalsemantics logo
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: © 2021 Published by Elsevier B.V.
© The Author(s) 2021.
Ηλεκτρονική διεύθυνση του τεκμηρίου στον εκδότη: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0021915021010339
Ηλεκτρονική διεύθυνση περιοδικού: https://www.sciencedirect.com/journal/atherosclerosis
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: Atherosclerosis
Τόμος: 331
Σελίδες τεκμηρίου (στην πηγή): e249
Όνομα εκδήλωσης: 89th European Atherosclerosis Society Congress
Τοποθεσία εκδήλωσης: Helsinki, Finland
Ημ/νία έναρξης εκδήλωσης: 30/05/2021
Ημ/νία λήξης εκδήλωσης: 02/06/2021
Εμφανίζεται στις συλλογές:Ερευνητικές ομάδες

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
1-s2.0-S0021915021010339-main.pdf45.79 kBAdobe PDF-ccbyΔείτε/ανοίξτε