Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/123456789/1294
Τύπος: Ανακοίνωση σε συνέδριο
Τίτλος: Σύνθεση και χαρακτηρισμός σκόνης πυριτιδίου του μαγνησίου που σχηματίστηκε με θερμοχημική μέθοδο διάχυσης
Μέλος ερευνητικής ομάδας: [EL] Σταθοκωστόπουλος, Δημήτριος[EN] Stathokostopoulos, Dimitriossemantics logo
[EL] Χρυσάφης, Κωνσταντίνος[EN] Chrissafis, Konstantinossemantics logo
Επικεφαλής ερευνητικής ομάδας: [EL] Βουρλιάς, Γεώργιος[EN] Vourlias, Georgiossemantics logo
Ημερομηνία: Οκτ-2021
Περίληψη: Η ραγδαία αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης παγκοσμίως η οποία προέρχεται κατά 80% από την χρήση ορυκτών καυσίμων οδήγησε τους επιστήμονες στην δημιουργία υλικών τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την μετατροπή μέρους της διαφεύγουσας θερμικής ενέργειας σε ηλεκτρική. Τα υλικά αυτά που ονομάζονται θερμοηλεκτρικά, χαρακτηρίζονται ως υψηλής απόδοσης και φιλικά ως προς το περιβάλλον. Τα πυριτίδια είναι μια κατηγορία υλικών ανερχόμενη και πολλά υποσχόμενη καθώς τα πυριτίδια χαρακτηρίζονται από χαμηλή αντίσταση, υψηλό θερμοηλεκτρικό συντελεστή ΖΤ, μικρή πυκνότητα, υψηλό σημείου τήξης, θερμική σταθερότητα, χαμηλή τοξικότητα και χαμηλό κόστος κατασκευής. Πολλές τεχνικές έχουν χρησιμοποιηθεί στην προσπάθεια δημιουργίας πυριτιδίων όπως μηχανική άλεση, αντίδραση στερεάς κατάστασης, sputtering. Σε αυτή την εργασία, μια νέα μέθοδος θερμοχημικής διάχυσης (Pack Cementation) φιλική προς το περιβάλλον, χαμηλού κόστους και απλή χρησιμοποιήθηκε για την σύνθεση πιριτιδίου του Μαγνησίου (Mg2Si). Το Πυριτίδιο του Μαγνησίου είναι ένας ημιαγωγός στενού χάσματος με για μετατροπή θερμοηλεκτρικής ενέργειας σε μεσαίες θερμοκρασίες. Για την διαδικασία σύνθεσης του ένα μείγμα από σκόνες Μαγνησίου, πυριτίου κι ενός άλατος αλογονιδίου (NH4Cl) τοποθετήθηκαν σε κατάλληλο κεραμικό δοχείο. Στην συνέχεια το δοχείου αυτό τοποθετήθηκε σε φούρνο υπό κενό. Κατόπιν διοχετεύτηκε αέριο αργό ώστε όλη η πειραματική διαδικασία να διεξαχθεί υπό αδρανή ατμόσφαιρα. Μια σειρά πειραμάτων πραγματοποιήθηκαν σε θερμοκρασίες από 450ο C έως 650ο C σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα από 120 έως 300 λεπτά. Η μορφολογία και η χημική σύνθεση προσδιορίστηκαν SEM εξοπλισμένο με αναλυτή EDS, οι ταυτοποίηση των φάσεων με XRD, η επιφανειακή χημική κατάσταση προσδιορίστηκε μέσω XPS ενώ η αντίσταση του Πυριτιδίου στην οξείδωση αλλά και η οξειδωτική του συμπεριφορά διερευνήθηκε μέσω TGA. Η παρούσα έρευνα συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», στο πλαίσιο «Ενίσχυση Μεταδιδακτόρων ερευνητών/ερευνητριών-Β’ Κύκλος» (MIS-5033021), που υλοποιεί το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).
Γλώσσα: Ελληνικά
Τόπος δημοσίευσης: Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Σελίδες: 5
Θεματική κατηγορία: [EL] Εφαρμοσμένη φυσική[EN] Applied Physicssemantics logo
Λέξεις-κλειδιά: Pack CementationΠυριτίδια του Μαγνησίου
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: © by the authors.
Ηλεκτρονική διεύθυνση του τεκμηρίου στον εκδότη: http://hsta.gr/wp-content/uploads/2021/10/Book-of-Abstract_Final.pdf
Ηλεκτρονική διεύθυνση περιοδικού: http://hsta.gr/therma2021/
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: 9ο Συνέδριο Θερμικής Ανάλυσης και Θερμιδομετρίας ΘΕΡΜΑ2021 Book of Abstracts
Σελίδες τεκμηρίου (στην πηγή): 45-46
Όνομα εκδήλωσης: 9ο Συνέδριο Θερμικής Ανάλυσης και Θερμιδομετρίας ΘΕΡΜΑ2021
Τοποθεσία εκδήλωσης: Σχολή Θετικών Επιστημών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ημ/νία έναρξης εκδήλωσης: 23/10/2021
Ημ/νία λήξης εκδήλωσης: 24/10/2021
Σημειώσεις: Η παρούσα έρευνα συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», στο πλαίσιο «Ενίσχυση Μεταδιδακτόρων ερευνητών/ερευνητριών-Β’ Κύκλος» (MIS-5033021), που υλοποιεί το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).
Εμφανίζεται στις συλλογές:Μεταδιδακτορικοί ερευνητές

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
Θερμικής ανάλυσης 2021_1.pdf2.52 MBAdobe PDF-ccbyncndΔείτε/ανοίξτε