Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/123456789/1727
Τύπος: Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό
Τίτλος: «Ανήκομεν εις την Δύσιν»:αυτοεικόνα των Ελλήνων και εξευρωπαϊσμός στην πoλιτική ατzέντα των κυβερνήσεων της μεταπoλεμικής επoxής (1950-1979)
Συγγραφέας: [EL] Ποιμενίδου, Αντιγόνη–Δέσποινα[EN] Poimenidou, Antigoni-Despoinasemantics logo
Ημερομηνία: 2021
Περίληψη: Στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελλάδα έπρεπε να επιλέξει πλευρά στον αναδυόμενο Ψυχρό Πόλεμο. Οι εξελίξεις στη Δυτική Ευρώπη στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1950, με την ίδρυση υπερεθνικών οργανισμών, δηλαδή της ΕΟΚ, οδήγησαν τις ελληνικές κυβερνήσεις να στρέψει το ενδιαφέρον τους σε αυτό το πεδίο. Οι προσπάθειες για τον εξευρωπαϊσμό της Ελλάδας την περίοδο αυτή επικεντρώθηκαν κυρίως στην οικονομία. Λόγω όμως των φιλοευρωπαϊκών διανοουμένων που βρίσκονταν σε θέσεις εξουσίας, ο εξευρωπαϊσμός της χώρας θα αποκτούσε και μια πιο «θεωρητική» και κατά συνέπεια «πολιτιστική» χροιά από το 1955 και μετά. Ειδικότερα, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις τη δεκαετία του 1970 ήταν μια μοναδική περίπτωση προώθησης της διασύνδεσης ευρωπαϊκής και εθνικής ταυτότητας. Με την υπογραφή της συνθήκης ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ το 1979, έκλεισε ένας σημαντικός κύκλος, που σφράγισε την ένταξη της Ελλάδας στους νέους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Γλώσσα: Ελληνικά
Τόπος δημοσίευσης: Αθηνα, Ελλάδα
Σελίδες: 30
ISSN: 1791-4698
Θεματική κατηγορία: [EL] Ελληνική ιστορία[EN] Greek historysemantics logo
Λέξεις-κλειδιά: GreeceEuropean Economic CommunityForeign Policy
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: © Ακαδημία Αθηνών
Όροι και προϋποθέσεις δικαιωμάτων: Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0
Ηλεκτρονική διεύθυνση περιοδικού: http://www.academyofathens.gr/el/node/2303
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: Νεοελληνικά Ιστορικά
Τόμος: 6
Σελίδες τεκμηρίου (στην πηγή): 318-347
Σημειώσεις: Η παρούσα έρευνα συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», στο πλαίσιο «Ενίσχυση Μεταδιδακτόρων ερευνητών/ερευνητριών-Β’ Κύκλος» (MIS-5033021), που υλοποιεί το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).
Εμφανίζεται στις συλλογές:Μεταδιδακτορικοί ερευνητές

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
ΑΡΘΡΟ ΠΟΙΜΕΝΙΔΟΥ - ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ.pdfΆρθρο30 σελίδες σελίδες168.44 kBAdobe PDFΔημοσιευμένη/του ΕκδότηnocopyΔείτε/ανοίξτε