Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/123456789/272
Τύπος: Αναρτημένη ανακοίνωση (poster)
Τίτλος: Ξυλοσηπτικοί βασιδιομύκητες που αναπτύσσονται πάνω σε δέντρα Alnus glutinosa από την Άνδρο (Κυκλάδες)
Εναλλακτικός τίτλος: Saproxylic basidiomycetes growing on Alnus glutinosa trees in Andros island (C. Aegean, Greece)
Συγγραφέας: [EL] Πολέμης, Ηλίας[EN] Polemis, Eliassemantics logo
[EL] Δασκαλόπουλος, Βασίλειος[EN] Daskalopoulos, Vassileiossemantics logo
[EL] Ζερβάκης, Γεώργιος[EN] Zervakis, Georgiossemantics logo
Ημερομηνία: 2018
Περίληψη: Τα δέντρα των σκλήθρων (Alnus glutinosa L.) σχηματίζουν χαρακτηριστικές συστάδες σε αλλουβιακές αποθέσεις κατά μήκος ποταμών, οι οποίες αποτελούν ένα από τους σημαντικούς οικότοπους προτεραιότητας στην (91E0* Annex I Directive 92/43/EEC). Στην Άνδρο απαντούν οι μοναδικές συστάδες σκλήθρου που υπάρχουν στον Κ. Αιγαίο, οι οποίες και αποτελούν τη νοτιότερη εξάπλωση του είδους αυτού στην Βακλανική Χερσόνησο. Οι ξυλοσηπτικοί μακρομύκητες που σχετίζονται με το σκλήθρο είναι εξέχουσας σημασίας, καθώς επιρρεάζουν σημαντικά την υγεία των δέντρων, όπως και την ανακύκλωση του οργανικού άνθρακα στα εδάφη στις όχθες των ποταμών. Στο πλαίσο ενός προγράμματος που έχει στόχο την χαρτογράφιση και την ανάπλαση των αλλουβιακών συστάδων σκλήθρου στην (LIFE16 NAT/GR/000606), έχουν διενεργηθεί εκτεταμένες δειγματοληψίες ξυλοσηπτικών μακρομυκήτων. Έως σήμερα έχουν προσδιοριστεί και καταγραφεί 42 είδη ξυλοσηπτικών βασιδιομυκήτων, ανάμεσά τους τα Fibroporia citrina (προκαλεί καστανή σήψη σε νεκρό ξύλο) και Mycena pseudocorticola (σήψη φλοιού ζωντανών δέντρων) αποτελούν νέες καταγραφές στην Ελλάδα. Επί πλέον, μύκητες λευκής σήψης, όπως τα είδη Ganoderma adspersum, Pleurotus ostreatus και Trametes versicolor (με ευρεία γεωγραφική εξάπλωση και αναγνωρισμένη βιοτεχνολογική σημασία), δεν έχουν έως σήμερα κταγραφεί πάνω σ’αυτόν τον ξενιστή στην Ελλάδα εκτός της Άνδρου. Φυτοπαθολογικό ενδιαφέρον έχει τέλος ο εντοπισμός ειδών που που προκαλούν σήψη καρδιόξυλου (Fuscoporia torulosa) και σηψιριζίες (Armillaria gallica and A. mellea), τα οποία ενδέχεται να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα σε ενήλικα δέντρα.
Γλώσσα: Ελληνικά
Τόπος δημοσίευσης: Αθήνα
Σελίδες: 1
Θεματική κατηγορία: [EL] Διατήρηση της βιοποικιλότητας[EN] Biodiversity Conservationsemantics logo
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: © by the authors.
Όνομα εκδήλωσης: 19ο Πανελλήνιο Φυτοπαθολογικό Συνέδριο
Τοποθεσία εκδήλωσης: Αθήνα
Ημ/νία έναρξης εκδήλωσης: 30/10/2018
Ημ/νία λήξης εκδήλωσης: 01/11/2018
Σημειώσεις: Ο Η.Π. υποστηρίχθηκε από υποτροφία του ΙΚΥ (MIS 5001552), η οποία χρηματοδοτήθηκε από την πράξη «Ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών/Ερευνητριών από τους πόρους του ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» (άξονες προτεραιότητας 6, 8 και 9) συγχρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του Ελληνικού Δημοσίου.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Μεταδιδακτορικοί ερευνητές

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
19Phytopath_poster_EP.jpgConference Poster1.15 MBJPEGΤου συγγραφέα (post-refereeing)nocopyΔείτε/ανοίξτε