Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/123456789/425
Τύπος: Κείμενο εργασίας
Τίτλος: Ομαδοποιημένο παρεμβατικό και στοχευμένο πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης – αποκατάστασης ασθενών με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) ως μέσο προαγωγής και βελτίωσης των βιολογικών συνιστωσών: της φυσικής λειτουργικής κατάστασης, της ισορροπίας, της βαδιστικής ικανότητας, της κόπωσης, της σπαστικότητας, του δείκτη μάζας σώματος, του σωματικού λίπους και της ποιότητας ζωής.
Συγγραφέας: [EL] Γαροπούλου, Βασιλική[EN] Garopoulou, Vasilikisemantics logo
Επιβλέπων διατριβής: [EL] Ωρολογάς, Αναστάσιος[EN] Orologas, Anastasiossemantics logo
Ημερομηνία: 04/02/2019
Περίληψη: Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια χρόνια αυτοάνοση φλεγμονώδης απομυελινωτική νόσος άγνωστης αιτιολογίας που χαρακτηρίζεται από την εκφύλιση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ). Γενικά περιγράφεται ως νόσος της νεαρής ενήλικης ζωής, ενώ η αυτοάνοση παθογένεση της νόσου προκύπτει από πολλά δεδομένα, τόσο κλινικο-εργαστηριακά όσο και ερευνητικά. Για την ορθή αντιμετώπιση της ΣΚΠ, εκτός από τη γνώση και την αποδοχή της κατάστασης, σημαντικό παράγοντα βοήθειας για τους πάσχοντες αποτελούν τα πιθανά οφέλη που απορρέουν από τη συμμετοχή τους σε φυσικές δραστηριότητες. Η επίδραση της άσκησης στην ποιότητα ζωής των ασθενών με ΣΚΠ παραμένει ασαφής, καθώς από την υπάρχουσα βιβλιογραφία προκύπτουν αντικρουόμενα ερευνητικά δεδομένα, με αποτέλεσμα να καθίσταται επισφαλής η εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με το ρόλο της άσκησης στη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να διερευνήσει, διαμέσου της ομαδοποίησης περιπτώσεων, την επίδραση στοχευμένου προγράμματος θεραπευτικής άσκησης – αποκατάστασης (ΣΠΘΑΑ) στις βιολογικές συνιστώσες: της Φυσικής λειτουργικής κατάστασης, της Ισορροπίας, της Βαδιστικής ικανότητας, της Κόπωσης, της Σπαστικότητας, του Δείκτη μάζας σώματος, του Σωματικού λίπους και της Ποιότητας ζωής. Στη μελέτη θα συμμετέχουν συνολικά 60 ενήλικα άτομα με ΣΚΠ με επιβεβαιωμένη διάγνωση της ασθένειας βασισμένη στα διαγνωστικά κριτήρια (McDonald et al., 2011), τα οποία θα χωρισθούν σε τέσσερις ομάδες. Την (1) πρώτη ομάδα θα αποτελούν άτομα με ΣΚΠ που που θα συμμετέχουν συστηματικά στο αερόβιο πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης, τη (2) δεύτερη ομάδα άτομα με ΣΚΠ που θα συμμετέχουν περιστασιακά στο αερόβιο πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης, την (3) τρίτη ομάδα άτομα με ΣΚΠ που θα συμμετέχουν στο συνδυαστικό πρόγραμμα αποκατάστασης: α. αερόβιο πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης και β. Θεραπευτικό πρόγραμμα άσκησης Pilates και την (4) τέταρτη ομάδα που θα περιλαμβάνει την ομάδα ατόμων με ΣΚΠ που για όλο το χρονικό διάστημα της μελέτης δεν θα συμμετέχουν σε οποιοδήποτε πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης εκτός των δραστηριοτήτων της καθημερινής τους ρουτίνας όπως οικιακά, ψώνια και εργασιακή απασχόληση. Τέλος είναι επιστημονικά αποδεκτό από την ιατρική κοινότητα πως εκτός της φαρμακολογικής αντιμετώπισης της νόσου, υπάρχουν ενδείξεις πως η σωματική θεραπευτική άσκηση, πέρα από βελτίωση της φυσικής κατάστασης, θα μπορούσε να επιφέρει μεταβολές τόσο σε νευρικό όσο και μυϊκό επίπεδο, ακόμη και διατήρησης της νευροπλαστικότητας του εγκεφάλου που πλήττεται σε διαφορετικό βαθμό σε σχέση με τον υγιή πληθυσμό. Ωστόσο, κάτι τέτοιο χρήζει περαιτέρω επιστημονικής διερεύνησης.
Γλώσσα: Ελληνικά
Τόπος δημοσίευσης: Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Σελίδες: 105
Θεματική κατηγορία: [EL] Αποκατάσταση[EN] Rehabilitationsemantics logo
Λέξεις-κλειδιά: νευρολογίαθεραπευτική άσκησηπολλαπλή σκλήρυνσηαποκατάσταση
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: © Βασιλική Γαροπούλου
Όροι και προϋποθέσεις δικαιωμάτων: All rights reserved.
Σημειώσεις: Υπ. Αριθμ.:2016-050-0503-7110 Στο πλαίσιο της Πράξης με τίτλο «Ενίσχυση μεταδιδακτόρων ερευνητών/ρευνητριών» (MIS: 5001552) του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ (2014-2020)
Εμφανίζεται στις συλλογές:Μεταδιδακτορικοί ερευνητές

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
Μεταδιδακτορική διατριβή 2019.pdf
  Restricted Access
ΜΕΤΑΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ105 σελίδες17.15 MBAdobe PDFΔημοσιευμένη/του ΕκδότηccbyncndΔείτε/ανοίξτε