Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/123456789/466
Τύπος: Διδακτορική διατριβή
Τίτλος: Πολιτικές και διαδικασίες παραγωγής σχολικών εγχειριδίων στη Ελλάδα (1996-2009)
Εναλλακτικός τίτλος: Policies and production procedures of school textbooks in Greece (1996-2009)
Συγγραφέας: [EL] Κανέλλας, Γεώργιος[EN] Kanellas, Georgiossemantics logo
Επιβλέπων διατριβής: [EL] Χαραλάμπους Δημήτριος[EN] Charalambous, Dimitrissemantics logo
Συμβουλευτική επιτροπή: [EL] Γρόλλιος, Γεώργιος[EN] Grollios, Georgiossemantics logo
[EL] Μπονίδης, Κυριάκος[EN] Bonidis, Kyriakossemantics logo
Μέλος εξεταστικής επιτροπής: [EL] Λιάμπας, Αναστάσιος[EN] Liampas, Anastasiossemantics logo
[EL] Ζμάς, Αριστοτέλης[EN] Zmas, Aristotelissemantics logo
[EL] Φούκας, Βασίλης[EN] Foukas, Vassilissemantics logo
[EL] Μπέτσας, Γιάννης[EN] Betsas, Ioannissemantics logo
Ημερομηνία: 2019
Περίληψη: Η παρούσα διατριβή εντάσσεται στα πεδία της έρευνας των σχολικών εγχειριδίων και των «Σπουδών για την Εκπαιδευτική πολιτική». Υλικό της έρευνας αποτέλεσαν, ενδεικτικά, τα Πρακτικά Συνεδριάσεων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, το Αρχείο Γεράσιμου Αρσένη και οι συνεντεύξεις με δώδεκα άτομα, που κατείχαν ανώτερες ή ανώτατες θεσμικές θέσεις στους φορείς που μελετάμε στην παρούσα έρευνα. Οι φορείς που μελετήθηκαν ήταν οι εξής: η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων, τα πολιτικά κόμματα, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το Υπουργείο Παιδείας, οι εκδοτικοί οίκοι και οι συνδικαλιστικές Οργανώσεις των εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν οι παραπάνω φορείς δράσης που δραστηριοποιούνται σε εθνικό επίπεδο σε συνάρτηση με τις ευρύτερες θεσμικές δομές (π.χ κράτος ή εκπαιδευτικό σύστημα), εντός των οποίων κινούνται οι συγκεκριμένοι φορείς δράσης. Επίσης, μελετήθηκαν τα πολιτικο-ιδεολογικά χαρακτηριστικά του εθνικού συγκειμένου της συγκεκριμένης περιόδου που αναφερόμαστε και τα χαρακτηριστικά των ευρύτερων κοινωνικών συστημάτων, όπως το ευρωπαϊκό και το διεθνές, με τα οποία αλληλεπιδρά το εθνικό πλαίσιο. Σκοπός, επομένως, της παρούσας έρευνας ήταν η περιγραφή, ανάλυση και ερμηνεία της διαδικασίας διαμόρφωσης και εφαρμογής της πολιτικής για το πολλαπλό βιβλίο, καθώς και του τρόπου και των λόγων εγκατάλειψης της πολιτικής αυτής. Ορισμένες διαπιστώσεις που προκύπτουν είναι οι εξής: Ως προς τη διαμόρφωση της πολιτικής του πολλαπλού βιβλίου τον κυριότερο ρόλο διαδραμάτισε το Υπουργείο Παιδείας. Η πολιτική αυτή διαμορφώθηκε σε ένα ανώτατο πολιτικό επίπεδο και ήταν απόρροια των συζητήσεων που έλαβαν χώρα στο στενό υπουργικό περιβάλλον. Σε ό,τι αφορά στην εγκατάλειψη της πολιτικής αυτής, από την έρευνα που πραγματοποιήσαμε συνάγεται ότι το Υπουργείο Παιδείας έπαιξε και πάλι τον κυριότερο ρόλο. Με μια εμφανή, ωστόσο, διαφορά, αν συγκριθεί με τον αντίστοιχο ρόλο που διαδραμάτισε στη διαμόρφωσή της. Η πολιτική απόφαση να εγκαταλειφθεί η πολιτική του πολλαπλού βιβλίου δεν ήταν απόρροια μόνο της προσωπικής επιλογής του Υπουργού ή του στενού υπουργικού περιβάλλοντος, όπως συνέβη κατά τη διαμόρφωσή της, αλλά ήταν ένα συνδυαστικό αποτέλεσμα ποικίλων παραγόντων. Η γενική διαπίστωση που προέκυψε ήταν ότι πράγματι το πολλαπλό βιβλίο δημιούργησε μια κινητικότητα στο χώρο του βιβλίου και του σχολείου και απελευθέρωσε μια δυναμική προς την κατεύθυνση του πλουραλισμού της μάθησης και της ανάπτυξης της κριτικής σκέψης των μαθητών/τριών. Αυτές, άλλωστε, ήταν και οι προθέσεις που υπήρχαν κατά την περίοδο διαμόρφωσης της πολιτικής αυτής. Ωστόσο, η πραγματικότητα που εντέλει ίσχυσε, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόστηκε, καθώς και το γεγονός ότι εγκαταλείφθηκε εν τη γενέσει του, διέψευσε τις αρχικές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί. Έτσι, μπορεί να υποστηριχθεί ότι για ακόμα μια φορά στην ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης το αίτημα για μια πραγματική εσωτερική μεταρρύθμιση του σχολείου παρέμεινε ανεκπλήρωτο.
Γλώσσα: Ελληνικά
Τόπος δημοσίευσης: Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Σελίδες: 388
Θεματική κατηγορία: [EL] Εκπαίδευση[EN] Educationsemantics logo
[EL] Εκπαίδευση και Έρευνα της εκπαίδευσης[EN] Education and Educational Researchsemantics logo
Λέξεις-κλειδιά: Εκπαιδευτική πολιτικήΈρευνα σχολικών εγχειριδίωνΠολιτική του πολλαπλού βιβλίου
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: © Γιώργος Α. Κανέλλας
Διατίθεται ανοιχτά στην τοποθεσία: https://www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/46551
Σημειώσεις: «Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», στο πλαίσιο της Πράξης «Πρόγραμμα Χορήγησης Υποτροφιών για Μεταπτυχιακές Σπουδές Δεύτερου Κύκλου Σπουδών» (MIS-5003404), που υλοποιεί το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ)»
Εμφανίζεται στις συλλογές:Υποψήφιοι διδάκτορες

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
Διδακτορική διατριβή.pdfΔιδακτορική Διατριβή388 σελίδες σελίδες2.84 MBAdobe PDFΆλληccbyncsaΔείτε/ανοίξτε