Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/123456789/701
Τύπος: Διδακτορική διατριβή
Τίτλος: Η ψυχαγωγία στο Βυζάντιο κατά την περίοδο των Κομνηνών και των Αγγέλων (1081-1204)
Συγγραφέας: [EL] Αλυσανδράτου, Μαρία[EN] Alysandratou, Mariasemantics logo
[EL] Λεοντσίνη, Μαρία-Κωνσταντίνα[EN] Leontsini, Maria-Konstantinasemantics logo
Επιβλέπων διατριβής: [EL] Κόλιας, Ταξιάρχης[EN] Kolias, Taxiarchissemantics logo
Συμβουλευτική επιτροπή: [EL] Λουκάκη, Μαρίνα[EN] Loukaki, Marinasemantics logo
[EL] Μέριανος, Γεράσιμος[EN] Merianos, Gerasimossemantics logo
Μέλος εξεταστικής επιτροπής: [EL] Παναγιώτου, Αντώνιος[EN] Panagiotou, Antoniossemantics logo
[EL] Αντωνοπούλου, Θεοδώρα[EN] Antonopoulou, Theodorasemantics logo
[EL] Καλαμάκης, Διονύσιος[EN] Kalamakis, Dionysiossemantics logo
[EL] Παΐδας, Κωνσταντίνος[EN] Paidas, Konstantinossemantics logo
Ημερομηνία: Νοε-2019
Περίληψη: Στόχος της διατριβής είναι να αποτελέσει μία συνολική μελέτη που θα συνεισφέρει στη διαμόρφωση μίας ολοκληρωμένης άποψης για την ψυχαγωγία στο Βυζάντιο κατά την περίοδο των Κομνηνών και των Αγγέλων (1081-1204). Η εργασία διαρθρώνεται σε έξι κεφάλαια: στο πρώτο κεφάλαιο εξετάζεται το περιεχόμενο των σχετικών όρων στην ελληνική γλώσσα (ψυχαγωγία, διασκέδαση, αναψυχή, τέρψη), καθώς και σε ορισμένες ευρωπαϊκές γλώσσες. Στη συνέχεια προσεγγίζεται η έννοια της ψυχαγωγίας, η θεωρία της επιτέλεσης και, τέλος, ο ορισμός του παιχνιδιού, όπως αυτά αναπτύχθηκαν στις επιστήμες της ανθρωπολογίας και της ψυχολογίας. Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφεται αδρομερώς το πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο της εποχής. Στο τρίτο κεφάλαιο εξετάζονται ο τρόπος παρουσίασης της έννοιας της ψυχαγωγίας στη βυζαντινή γραμματεία εν συνόλω, καθώς και εν συντομία ορισμένα χαρακτηριστικά της γραμματείας της εποχής σε σχέση με την υπό εξέταση θεματική, και δυσκολίες, τις οποίες αντιμετωπίζει ο μελετητής προκειμένου να εντοπίσει και να αξιολογήσει τις σχετικές μαρτυρίες. Στο τέταρτο κεφάλαιο μελετώνται «οι πλέον διαδεδομένες ψυχαγωγικές δραστηριότητες του 12ου αιώνα». Υποδιαιρείται σε ένδεκα υποκεφάλαια, τα οποία αφορούν στις ιπποδρομίες, το τζυκάνιο, τις κονταρομαχίες, το κυνήγι, τον θρίαμβο, τις παραστάσεις των μίμων, τις εορτές, τις κοινωνικές συναθροίσεις και τα συμπόσια, τα παιχνίδια, τα λουτρά και το θέατρο λογίων. Μία πτυχή, η εξετάστηκε είναι η σχέση βιαιότητας και διασκέδασης, απόψεις οι οποίες αναπτύσσονται στο πέμπτο κεφάλαιο. Η διατριβή ολοκληρώνεται με το έκτο κεφάλαιο, το οποίο περιλαμβάνει τα συμπεράσματα σχετικά με τις στάσεις και τις αντιλήψεις των Βυζαντινών του 12ου αιώνα για την ψυχαγωγία. Αρχικά σχολιάζονται εν συντομία ορισμένες αλλαγές που επήλθαν στον τρόπο διασκέδασης από την πρωτοβυζαντινή περίοδο έως τον 12ο αιώνα και συνοψίζονται τα πορίσματα σχετικά με τον τρόπο αναφοράς στην ψυχαγωγία από τους βυζαντινούς συγγραφείς. Ακολουθεί σε επιμέρους ενότητες η εξέταση ορισμένων πτυχών, όπως τα δημόσια θεάματα, η ιδιωτική ψυχαγωγία του αυτοκράτορα, των μελών της αυτοκρατορικής αυλής και της αριστοκρατίας, η ιδιωτική ψυχαγωγία του λαού, η συμμετοχή των γυναικών στην ψυχαγωγία, η στάση της Εκκλησίας και η σχέση διπλωματίας και πολέμου με τη διασκέδαση.
Γλώσσα: Ελληνικά
Τόπος δημοσίευσης: Αθήνα, Ελλάδα
Σελίδες: 285
Θεματική κατηγορία: [EL] Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες[EN] Humanities and the Artssemantics logo
Λέξεις-κλειδιά: ΒυζάντιοΨυχαγωγίαΚαθημερινή Ζωή12ος αιώναςΒυζαντινός ΙππόδρομοςΘέατροΚυνήγιΤζυκάνιοΚονταρομαχίεςΘρίαμβοςΕορτέςΣυμπόσιαΠαιχνίδιαΛουτράΘέατρο λογίωνΒιαιότηταΓυναίκεςΔιπλωματίαΔημόσια θεάματαΙδιωτική ζωή
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: © Μαρία Αλυσανδράτου 2019 Με επιφύλαξη παντός δικαιώµατος. All rights reserved
Όροι και προϋποθέσεις δικαιωμάτων: Απαγορεύεται η αντιγραφή, αποθήκευση και διανοµή της παρούσας εργασίας, εξ ολοκλήρου ή τµήµατος αυτής, για εµπορικό σκοπό. Επιτρέπεται η ανατύπωση, αποθήκευση και διανοµή για σκοπό µη κερδοσκοπικό, εκπαιδευτικής ή ερευνητικής φύσης, υπό την προϋπόθεση να αναφέρεται η πηγή προέλευσης και να διατηρείται το παρόν µήνυµα.
Διατίθεται ανοιχτά στην τοποθεσία: https://www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/46778
Σημειώσεις: Το έργο συγχρηµατοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο) µέσω του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναµικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», στο πλαίσιο της Πράξης «Πρόγραµµα Χορήγησης Υποτροφιών για Μεταπτυχιακές Σπουδές Δευτέρου Κύκλου Σπουδών» (MIS5003404), που υλοποιεί το Ίδρυµα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).
Εμφανίζεται στις συλλογές:Υποψήφιοι διδάκτορες

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο: