Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/123456789/77
Τύπος: Διδακτορική διατριβή
Τίτλος: Ο Φανταστικός χώρος στον δημιουργικό λόγο των παραμυθιών
Εναλλακτικός τίτλος: Fantastic space in the creative writing of fairy tales
Συγγραφέας: [EL] Σουλογιάννη, Δάφνηsemantics logo
Επιβλέπων διατριβής: [EL] Μάρδα, Νέλλη[EN] Marda, Nellisemantics logo
Συμβουλευτική επιτροπή: [EL] Παπαϊωάννου, Αναστάσιος[EN] Papaioannou, Anastasiossemantics logo
[EL] Σταυροπούλου, Ερασμία - Λουίζα[EN] Stavropoulou, Erasmia - Louisasemantics logo
Μέλος εξεταστικής επιτροπής: [EL] Τουρνικιώτης, Παναγιώτης[EN] Tournikiotis, Panayotissemantics logo
[EL] Μωραΐτης, Κωνσταντίνος[EN] Moraitis, Constantinossemantics logo
[EL] Χαρίτος, Δημήτρης[EN] Charitos, Dimitrissemantics logo
[EL] Αγάθος, Θανάσης[EN] Agathos, Thanassissemantics logo
Ημερομηνία: Ιου-2020
Περίληψη: Αντικείμενο της παρούσας διδακτορικής έρευνας αποτελεί η καταγραφή, μελέτη και ερμηνεία του Φανταστικού Χώρου, έτσι όπως αυτός ορίζεται στα κείμενα των παραμυθιών και των ιστοριών με παραμυθικά στοιχεία. Ο Φανταστικός χώρος ορίζεται σε αντιδιαστολή με τον ρεαλιστικό χώρο - αποφεύγεται ο όρος "πραγματικός" χώρος, καθώς η υπόθεση είναι ότι πραγματικός, εντός του πλαισίου του, είναι και ο Φανταστικός χώρος, με ποικιλία εφάμιλλη του ρεαλιστικού. Κοιτίδα αυτού του Φανταστικού Χώρου αποτελεί ο δημιουργικός λόγος του συγγραφέα των παραμυθιών, ο οποίος, στο πλαίσιο της αφήγησης, αναπτύσσει και ζωντανεύει ένα μοναδικό και αύταρκες σύμπαν, όπου θα εκτυλιχθεί η δράση με τρόπο μονοσήμαντο: μόνο εντός του συγκεκριμένου σύμπαντος της κάθε ιστορίας είναι δυνατό να διαδραματιστεί η συγκεκριμένη ιστορία. Προς την αναζήτηση του Φανταστικού χώρου χρησιμοποιούνται ως παραδειγματικές εφαρμογές τα κείμενα των παραμυθιών Η Ωραία Κοιμωμένη, Χάνσελ και Γκρέτελ, Η Βασίλισσα του Χιονιού, Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, Πέρα από τον Καθρέπτη, Ο Ανιψιός του Μάγου, και της επταλογίας με κεντρικό χαρακτήρα τον Harry Potter. Μέσω της εφαρμογής συγκεκριμένης μεθοδολογίας - το έργο των γλωσσολόγων/σημειολόγων Ferdinand de Saussure και Roland Barthes, καθώς και η κειμενογλωσσολογική προσέγγιση του Paul Werth, με επίκεντρο το γνωσιακό φαινόμενο της Μεταφοράς - αναζητούνται τα δομικά στοιχεία του Φανταστικού χώρου, ο ρόλος του εντός της αφήγησης αλλά και η λειτουργία του εντός του κειμενικού κόσμου. Σκοπός της διδακτορικής έρευνας είναι αυτός ο Φανταστικός χώρος να δειχτεί ως η κινητήριος δύναμη για την ανοικοδόμηση ενός πλήρους σύμπαντος και την συνεπακόλουθη εξέλιξη της αφήγησης, και να αναγνωριστεί ως ένα σύστημα με δομή και κανόνες, το οποίο έχει κάποιου είδους αναφορά στη δομή και τους κανόνες που ισχύουν στον ρεαλιστικό χώρο της φυσικής μας εμπειρίας.
Γλώσσα: Ελληνικά
Τόπος δημοσίευσης: Αθήνα
Σελίδες: 462
Θεματική κατηγορία: [EL] Αρχιτεκτονική μηχανική[EN] Architecture engineeringsemantics logo
[EL] Γλώσσα και Λογοτεχνία[EN] Languages and literaturesemantics logo
Λέξεις-κλειδιά: Χώροςφαντασίαμεταφοράπαραμύθι
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: Σουλογιάννη Δάφνη
Σημειώσεις: Η διδακτορική έρευνα υποστηρίχτηκε από πρόγραμμα του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. «Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», στο πλαίσιο της Πράξης «Ενίσχυση του ανθρώπινου ερευνητικού δυναμικού μέσω της υλοποίησης διδακτορικής έρευνας» (MIS-5000432), που υλοποιεί το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ)»
Εμφανίζεται στις συλλογές:Υποψήφιοι διδάκτορες

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
ΣΟΥΛΟΓΙΑΝΝΗ ΔΑΦΝΗ.pdfΔιδακτορική Διατριβή17.76 MBAdobe PDF-incΔείτε/ανοίξτε