Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/123456789/795
Τύπος: Αναρτημένη ανακοίνωση (poster)
Τίτλος: Διαταραχές των αιμοποιητικών στελεχιαίων κυττάρων στο μυελό και την περιφέρεια ασθενών με ΣΕΛ
Συγγραφέας: [EL] Μπάνος, Άγγελος[EN] Banos, Aggelossemantics logo
[EL] Γρηγορίου, Μαρία[EN] Grigoriou, Mariasemantics logo
[EL] Φίλια, Αναστασία[EN] Filia, Anastasiasemantics logo
[EL] Γιαννούλη, Σταυρούλα[EN] Giannouli, Stavroulasemantics logo
[EL] Νικολόπουλος, Διονύσης[EN] Nikolopoulos, DIonysissemantics logo
[EL] Πιέτα, Αντιγόνη[EN] Pieta, Antigonesemantics logo
[EL] Καραλή, Βασιλική[EN] Karali, Vassilikisemantics logo
[EL] Μητρούλης, Ιωάννης[EN] Mitroulis, Ioannissemantics logo
[EL] Βεργίνης, Παναγιώτης[EN] Verginis, Panayotissemantics logo
[EL] Μπούμπας, Δημήτριος[EN] Boumpas, Dimitriossemantics logo
Ημερομηνία: Δεκ-2018
Περίληψη: Εισαγωγή Πολλές κυτταρικές σειρές του αίματος εμπλέκονται στον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο (ΣΕΛ). Κεντρικό ερώτημα αποτελεί το αν τα φαινόμενα αυτά προέρχονται από τα αιμοποιητικά στελεχιαία κύτταρα(ΑΣΚ). Σκοπός της μελέτης Σκοπός είναι η μελέτη και περιγραφή του μοριακού χαρακτήρα των ΑΣΚ στο μυελό των οστών(ΜΟ) και την περιφέρεια(ΠΦΑ) ασθενών με ΣΕΛ. Μέθοδοι Δείγματα ΜΟ και ΠΦΑ συλλέχθηκαν από 7 ασθενείς και 4 υγιείς-δότες. Απομονώθηκαν CD34+ κύτταρα και αναλύθηκαν με FACS οι πληθυσμοί των προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων με την χρήση δεικτών CD34, CD38, CD90, CD49f, CD45RA, CD10. Απομονώθηκε RNA από τα CD34+ και ακολούθησε αλληλούχιση mRNA-seq στην πλατφόρμα Illumina NextSeq. Αποτελέσματα Tαυτοποιήθηκαν 1942 διαφορικά εκφραζόμενα γονίδια από την βιοπληροφορική ανάλυση, από τα οποία 760 υπερεκφράζονται στον ΣΕΛ. Ξεχωρίζουν μεταγραφικοί παράγοντες συνδεδεμένοι με την παθογένεια όπως ο Arid5a και o Ets-1, μεταγραφικοί παράγοντες της οικογένειας Ikaros, γονίδια του κυτταρικού κύκλου (Cdk4, Cdk6) και γονίδια επαγώμενα από σηματοδότηση ιντερφερόνης. Η ρύθμιση του κυτταρικού κύκλου, η επιδιόρθωση του DNA και η κυτταρική προσκόλληση είναι μερικά από τα μοριακά μονοπάτια που επηρεάζει ο ΣΕΛ στα συγκεκριμένα κύτταρα. Τέλος, η ανάλυση FACS έδειξε ετερογένεια στους αριθμούς των προγονικών κυττάρων σε ΜΟ και ΠΦΑ και αύξηση του αριθμού τους στο ΣΕΛ. Συμπεράσματα Τα ΑΣΚ στο φλεγμονώδες περιβάλλον του ΣΕΛ επηρεάζονται σε επίπεδο αριθμών και αλλάζει η μοριακή τους ταυτότητα, με έμφαση στη σηματοδότηση της ιντερφερόνης και στη ρύθμιση του κυτταρικού κύκλου. Η μοριακή σφραγίδα των αιμοποιητικών κυττάρων στο ΣΕΛ είναι πιθανό να αρχίζει από το στάδιο των ΑΣΚ.
Γλώσσα: Ελληνικά
Τόπος δημοσίευσης: Αθήνα, Ελλάδα
Σελίδες: 1
EISSN: 2529-198X
Θεματική κατηγορία: [EL] Ιατρική έρευνα και Πειραματική ιατρική[EN] Research and Experimental medicinesemantics logo
Λέξεις-κλειδιά: ΑυτοανοσίαΓονιδιωματική
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: © by the author(s)
Όροι και προϋποθέσεις δικαιωμάτων: The copyright of all published articles belongs to the authors. The Journal has the right of first publication of the authors’ article. Authors retain the right to distribute and reposit the published version of their article elsewhere for non-commercial reasons with an appropriate credit to the initial publication in the Journal in accordance with the Creative Commons Attribution Non-Commercial 4.0 International License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) .
Διατίθεται ανοιχτά στην τοποθεσία: https://ere.gr/assets/files/synedria/panellinio_2018/MJR_abstracts_syn_2018.pdf
Ηλεκτρονική διεύθυνση του τεκμηρίου στον εκδότη: https://ere.gr/assets/files/synedria/panellinio_2018/MJR_abstracts_syn_2018.pdf
Ηλεκτρονική διεύθυνση περιοδικού: https://www.mjrheum.org/
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: Mediterranean Journal of Rheumatology
Τεύχος: 4 supplement I
Τόμος: 29
Σελίδες τεκμηρίου (στην πηγή): 32
Όνομα εκδήλωσης: 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρευματολογίας
Τοποθεσία εκδήλωσης: Αθήνα, Ελλάδα
Ημ/νία έναρξης εκδήλωσης: 06/12/2018
Ημ/νία λήξης εκδήλωσης: 09/12/2018
Σημειώσεις: Η εργασία υποστηρίχθηκε από: 1. ΙΚΥ - «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευση και δια βίου μάθηση (2016), ενίσχυση μεταδιδακτόρων ερευνητών/ερευνητριών» 2. Ερευνητική επιχορήγηση από το FOREUM Foundation for Research in Rheumatology 3. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council) στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (συμφωνία επιχορήγησης αριθ. 742390)
Εμφανίζεται στις συλλογές:Μεταδιδακτορικοί ερευνητές

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
7. Human hscs_ERE_final.pdfPoster_ERE_Banos et al_201823.44 kBAdobe PDF-nocopyΔείτε/ανοίξτε