Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/123456789/817
Τύπος: Ανακοίνωση σε συνέδριο
Τίτλος: Profile of anthocyanins and antioxidant activity of five Greek red grapes varieties
Συγγραφέας: [EL] Κυραλέου, Μαρία[EN] Kyraleou, Mariasemantics logo
[EL] Καλλίθρακα, Σταματίνα[EN] Kallithraka, Stamatinasemantics logo
[EL] Κουνδουράς, Στέφανος[EN] Koundouras, Stefanossemantics logo
[EL] Κοτσερίδης, Γεώργιος[EN] Kotseridis, Yorgossemantics logo
[EL] Γκανίδη, Ευγενία[EN] Gkanidi, Eugeniasemantics logo
Ημερομηνία: Νοε-2018
Περίληψη: Anthocyanins are responsible for important quality attributes of red grapes and wines, such as colour intensity and stability. The profile of anthocyanins has been extensively used in previous studies to classify grape cultivars and wine authenticity. In this study the profile of anthocyanins of 45 grape samples from five Greek Vitis vinifera varieties, namely 'Mavrotragano', 'Mandilaria', 'Kotsifali', 'Agiorgitiko' and 'Xinomavro' were analyzed by HPLC. The profile was based on the quantification of the following compounds: delphinidin-3-O-glucoside (Dlp), cyanidin-3- O-glucoside (Cy), petunidin-3-O-glucoside (Pt), peonidin-3- O-glucoside (Pn) and malvidin-3-O-glucoside (Mlv), delphinidin-3-O-acetylglucoside (DlpAc), cyanidin- 3-O-acetylglucoside (CyAc), petunidin-3-O-acetylglucoside (PtAc), peonidin-3-O-acetylglucoside (PnAc), malvidin-3-O-acetyl glucoside (MlvAc), delphinidin-3-(6-O-p-coumaroyl) glucoside (DlpCoum), cyanidin-3-(6-O-p-coumaroyl) glucoside (CyCoum), petunidin-3-(6-O-p-coumaroyl) glucoside (PtCoum), peonidin-3- (6-O-p-coumaroyl) glucoside (PnCoum) and malvidin-3-(6-O-pcoumaroyl) glucoside (MlvCoum). According to the results DlpAC, CyAc and PnCoum were not detected in the samples. The predominant anthocyanin in four out of the five varieties was Mlv, with the exception of 'Kotsifali' in which Pn was the major anthocyanin detected. Moreover, 'Kotsifali' was characterized by the absence of acetylated anthocyanins and the lower levels of coumaroylated anthocyanins of skin extracts, compared to the other varieties. Total anthocyanin concentration varied from 313 to 720 mg kg-1 fresh berry weight, with the higher content determined for 'Mandilaria' and the lower for 'Xinomavro'. Antioxidant capacity of the anthocyanins was also determined, by the 2,2'-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) radical scavenging method, in skin extracts. Varieties with higher concentrations of total anthocyanins (Mandilaria and Mavrotragano) also demonstrated significantly higher values of antioxidant capacity.
Γλώσσα: Αγγλικά
Τόπος δημοσίευσης: Punta del Este, Uruguay
Σελίδες: 2
ISBN: 979-109-179-9911
Θεματική κατηγορία: [EL] Άλλες Γεωπονικές Επιστήμες[EN] Other Agricultural Sciencessemantics logo
Λέξεις-κλειδιά: grapesAnthocyaninsAntioxidant activityGreek varieties
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: © by the author(s)
Διατίθεται ανοιχτά στην τοποθεσία: https://www.oiv.int/public/medias/6389/book-of-abstracts.pdf
Ηλεκτρονική διεύθυνση του τεκμηρίου στον εκδότη: http://www.oiv.int/en/the-international-organisation-of-vine-and-wine/oiv-congress
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: 41st World Congress of Vine and Wine Book of Abstracts
Σελίδες τεκμηρίου (στην πηγή): 472-473
Όνομα εκδήλωσης: 41st World Congress of Vine and Wine
Τοποθεσία εκδήλωσης: Punta del Este, Uruguay
Ημ/νία έναρξης εκδήλωσης: 19/11/2018
Ημ/νία λήξης εκδήλωσης: 23/11/2018
Σημειώσεις: First Author (M. Kyraleou) is supported by the State Scholarship Foundation (IKY) of Greece
Εμφανίζεται στις συλλογές:Μεταδιδακτορικοί ερευνητές

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
Kyraleou_41stOIV2018.pdfConference1.08 MBAdobe PDFΔημοσιευμένη/του ΕκδότηccbyncΔείτε/ανοίξτε