Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/123456789/84
Τύπος: Διδακτορική διατριβή
Τίτλος: Ριανός ο Κρής: επικός ποιητής και γραμματικός του 3ου π.Χ. αιώνα (Εισαγωγή – Μετάφραση – Υπόμνημα)
Συγγραφέας: [EL] Σπανάκης, Εμμανουήλ[EN] Spanakis, Manolissemantics logo
Επιβλέπων διατριβής: [EL] Σπανουδάκης, Κωνσταντίνος[EN] Spanoudakis, Konstantinossemantics logo
Συμβουλευτική επιτροπή: [EL] Αθανασάκη, Λουκία[EN] Athanassaki, Luciasemantics logo
[EL] Ματθαίος, Στέφανος[EN] Matthaios, S.semantics logo
Μέλος εξεταστικής επιτροπής: [EL] Παπαϊωάννου, Σοφία[EN] Papaioannou, Sophiasemantics logo
[EL] Καρβούνη, Κατερίνα[EN] Carvounis, Katerinasemantics logo
[EL] Καβουλάκη, Αθηνά[EN] Kavoulaki, Athenasemantics logo
[EL] Παναγιωτάκης, Στέλιος[EN] Panayotakis, S.semantics logo
Ημερομηνία: 2018
Περίληψη: Η παρούσα διατριβή εστιάζει στα σωζόμενα αποσπάσματα του ελληνιστικού ποιητή και γραμματικού Ριανού από την Κρήτη (δεύτερο μισό του τρίτου π.Χ. αιώνα). Η ανάλυση των αποσπασμάτων θα γίνει με την μορφή ενός υπομνήματος που θα συνοδεύει εισαγωγή και μετάφραση του αρχαίου κειμένου στα Νέα ελληνικά. Ο Ριανός έγραψε επικά ποιήματα και άντλησε την θεματολογία του από την μυθολογική και την ιστορική - εθνογραφική παράδοση. Μυθολογικό έπος θεωρείται η Ηράκλεια, στην οποία ο ποιητής εξιστορεί τα κατορθώματα και τις περιπέτειες του μυθικού Ηρακλή. Στα εθνογραφικά έπη ανήκουν τα Αχαϊκά, τα Ηλιακά και τα Θεσσαλικά. Ιστορικό έπος θεωρούνται τα Μεσσηνιακά, στα οποία εξυμνείται ο Αριστομένης και ο Δεύτερος Μεσσηνιακός Πόλεμος (670 π.Χ.). Επίσης, ο Στοβαίος αποδίδει στον Ριανό ένα απόσπασμα εικοσιένα εξάμετρων στίχων που τιτλοφορείται συμβολικά με το όνομα Άτη (απ. 1 Powell) και εξιστορεί γενικότερα την απληστία των ανθρώπων. Επιπλέον, στο ποιητικό έργο του Ριανού περιλαμβάνονται και ένδεκα επιγράμματα με ερωτική θεματολογία που σώζονται στην Παλατινή Ανθολογία. Παράλληλα, ο Σουΐδας αναφέρει ότι ο Ριανός ήταν και γραμματικός (FGrHist 265 T 1) εκτός από ποιητής. Πράγματι, ο Ριανός έγινε ιδιαίτερα γνωστός για την κριτική έκδοση των ομηρικών επών, την Ῥιανοῦ ή κατὰ Ῥιανόν έκδοση, από την οποία σώζονται μέσω του Δίδυμου δεκατρείς γραφές στην Ιλιάδα και τριάντα τρεις στην Οδύσσεια.
Γλώσσα: Ελληνικά
Τόπος δημοσίευσης: Ρέθυμνο
Σελίδες: 378
Θεματική κατηγορία: [EL] Γλώσσα και Λογοτεχνία[EN] Languages and literaturesemantics logo
Λέξεις-κλειδιά: ελληνιστικό έπος
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: Σπανάκης Εμμανουήλ
Διατίθεται ανοιχτά στην τοποθεσία: https://www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/44990
Σημειώσεις: Η παρούσα διδακτορική διατριβή υλοποιήθηκε με υποτροφία του ΙΚΥ η οποία χρηματοδοτήθηκε από την πράξη «Πρόγραμμα χορήγησης υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές δεύτερου κύκλου σπουδών» από πόρους του ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», 2014-20 με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (Ε.Κ.Τ.) και του Ελληνικού Δημοσίου», στη γλώσσα στην οποία είναι γραμμένη η διδακτορική διατριβή.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Υποψήφιοι διδάκτορες

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια
Σπανάκης_Διατριβή.pdf4.31 MBAdobe PDF-incΔείτε/ανοίξτε