Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/123456789/858
Τύπος: Διδακτορική διατριβή
Τίτλος: Ελληνικά εστιατόρια στο Βερολίνο: πολυαισθητηριακότητα και μυθοπλασία στην εμπειρία της εθνοτικής κουζίνας
Εναλλακτικός τίτλος: Greek restaurants in Berlin: multisensoriality and mythmaking in ethnic cuisine
Συγγραφέας: [EL] Βενέρη, Εριφύλη[EN] Veneri, Eriphyli
Επιβλέπων διατριβής: [EL] Γιαννίση Φοίβη[EN] Giannisi, Phoebe
Ημερομηνία: 23-Οκτ-2019
Περίληψη: Το θέμα της διατριβής αναπτύσσεται μέσα από μια θεώρηση που συνδυάζει το πεδίο των Εικαστικών Τεχνών –όπως αυτό συνδέεται ολοένα και περισσότερο με ζητήματα που αφορούν τον δημόσιο και ημιδημόσιο χώρο και διάλογο- με τα γνωστικά πεδία της Πολιτισμικής Θεωρίας και του Υλικού Πολιτισμού. Η διεπιστημονική αυτή προσέγγιση (interdisciplinarity) εισάγει μια πολυδιάστατη οπτική σε μια έρευνα που σχετίζεται με την ανάλυση και κατανόηση των χώρων κατανάλωσης και ελεύθερου χρόνου. Η εργασία συλλέγει στοιχεία σχετικά με τον ιστορικό προσδιορισμό του φαινομένου των ελληνικών εστιατορίων του Βερολίνου και κυρίως στοιχεία σχετικά με τη σύγχρονη ύπαρξή του. Μέσα από την ταξινόμηση του υλικού της επιτόπιας έρευνας, η οποία έλαβε χώρα όλο το 2015, αναγνωρίζονται κοινά γνωρίσματα και κριτήρια που συγκροτούν μια ενιαία κατηγορία· ορίζονται τα χαρακτηριστικά του “τυπικού” ελληνικού εστιατορίου του Βερολίνου, όπως αυτό κυριαρχεί ακόμα και σήμερα. Τα χαρακτηριστικά αυτά αφορούν στα σκηνοθετικά στοιχεία των χώρων τόσο ως προς την αισθητηριακή τους πρόσληψη μεμονωμένα (γευστικά/ γαστρονομικά ή σκηνογραφικά/ οπτικοακουστικά) όσο και στη συνολικότερη εμπειρία ενός σκηνοθετημένου όλου το οποίο προσλαμβάνεται πολυαισθητηριακά. Στο μέρος αυτό των επαναλαμβανόμενων μοτίβων (των τύπων) υπάγονται φυσικά τα πλέγματα των συμπεριφορών, αφού η σκηνοθετημένη εμπειρία που προσφέρεται προϋποθέτει τα υποκείμενα που την παρέχουν και τα υποκείμενα που την αποδέχονται, δημιουργώντας μια συνάντηση μεταξύ τους. Τα εστιατόρια εξετάζονται τόσο ως χωρικά συστήματα σε λειτουργία όσο και ως πολιτισμικό θέμα με έντονη σημειολογία. Τα συμβάντα στο εσωτερικό τους γίνονται από τη μια με έναν τρόπο πραγματικό/ ρεαλιστικό και από την άλλη με έναν τρόπο εννοιολογικό/ συμβολικό λόγω της σκηνοθετικής τους δύναμης που δημιουργεί συναισθήματα, συνειρμούς και εντυπώσεις. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι κεντρικής σημασίας αφού ενεργοποιεί και τα δύο αυτά μέρη.
Γλώσσα: Ελληνικά
Τόπος δημοσίευσης: Αθήνα, Ελλάδα
Σελίδες: 378
Θεματική κατηγορία: [EL] Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες[EN] Humanities and the Arts
Λέξεις-κλειδιά: μεταναστευσηεθνοτικη κουζιναπολυπολιτισμικοτηταμυθοπλασιαπολυαισθητηριακοτητα
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: © Εριφύλη Βενέρη
Όροι και προϋποθέσεις δικαιωμάτων: CC BY
Διατίθεται ανοιχτά στην τοποθεσία: https://www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/46592
Σημειώσεις: Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», στο πλαίσιο της Πράξης «Πρόγραμμα Χορήγησης Υποτροφιών για Μεταπτυχιακές Σπουδές Δευτέρου Κύκλου Σπουδών» (MIS-5003404), που υλοποιεί το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).
Εμφανίζεται στις συλλογές:Υποψήφιοι διδάκτορες

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΣελίδεςΜέγεθοςΜορφότυποςΈκδοσηΆδεια 
veneri_diatrivi.pdfΕλληνικά εστιατόρια στο Βερολίνο: πολυαισθητηριακότητα και μυθοπλασία στην εθνοτική κουζίνα861.13 MBAdobe PDF-Δείτε/ανοίξτε
veneri_parartima.pdf(Παράρτημα) Ελληνικά εστιατόρια στο Βερολίνο: πολυαισθητηριακότητα και μυθοπλασία στην εθνοτική κουζίνα24.33 MBAdobe PDF-Δείτε/ανοίξτε